Zazwyczaj przygotowuję ją z owocami i bitą śmietaną lub lemon curdem (np. taka lub taka). Wersję z chałwą, sezamem, żurawiną, orzechami nerkowca i (oczywiście) gorzką czekoladą przygotowałam na Wielkanoc.
Gorzka czekolada tonuje słodycz bezy i chałwy, a bakalie nadają jej pyszny smak.
W zależności od naszych upodobań możemy użyć chałwy o ulubionym przez nas smaku. Ja wykorzystałam chałwę waniliową. Było super słodko i smacznie.
Składniki
- 4 białka
- 20 dag miałkiego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka jabłkowego octu winnego
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g mascarpone
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki batona sezamowego pokrojonego w kostkę
- garść orzechów nerkowca
- 200 g chałwy waniliowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- łyżka mleka
Przygotowanie
Rozpoczynamy od upieczenia dwóch blatów bezowych. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi, każdy o średnicy 20 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, partiami, bardzo powoli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.Równomiernie rozkładamy masę na narysowanych wcześniej okręgach.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po 5 minutach obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu bez, przygotowujemy masę. Odlewamy 100 ml śmietanki (musi być bardzo mocno schłodzona) i ubijamy na sztywno. Dodajemy pokruszoną chałwę i mascarpone, ubijamy.
Tak przygotowaną masą przekładamy (delikatnie) bezy.
200 ml kremówki ubijamy na sztywno i delikatnie rozkładamy na wierzchu bezy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko, studzimy. Przestudzoną czekoladą polewamy bezę pokrytą bitą śmietaną. Dekorujemy bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz