wtorek, 1 lipca 2014

Chałwowa beza z sezamem, żurawiną, orzechami nerkowca i gorzką czekoladą

Jak widać, bezie możemy nadać baaaaaardzo  różnorodny smak :-)
Zazwyczaj przygotowuję ją z owocami i bitą śmietaną lub lemon curdem (np. taka lub taka). Wersję z chałwą, sezamem, żurawiną, orzechami nerkowca i (oczywiście) gorzką czekoladą przygotowałam na Wielkanoc.
Gorzka czekolada tonuje słodycz bezy i chałwy, a bakalie nadają jej pyszny smak.
W zależności od naszych upodobań możemy użyć chałwy o ulubionym przez nas smaku. Ja wykorzystałam chałwę waniliową. Było super słodko i smacznie.



Składniki

  • 4 białka
  • 20 dag miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka jabłkowego octu winnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki batona sezamowego pokrojonego w kostkę
  • garść orzechów nerkowca
  • 200 g chałwy waniliowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła
  • łyżka mleka
Przygotowanie

Rozpoczynamy od upieczenia dwóch blatów bezowych. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi, każdy o średnicy 20 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, partiami, bardzo powoli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
Równomiernie rozkładamy masę na narysowanych wcześniej okręgach. 
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po 5 minutach obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu bez, przygotowujemy masę. Odlewamy 100 ml śmietanki (musi być bardzo mocno schłodzona) i ubijamy na sztywno. Dodajemy pokruszoną chałwę i mascarpone, ubijamy.
Tak przygotowaną masą przekładamy (delikatnie) bezy. 
200 ml kremówki ubijamy na sztywno i delikatnie rozkładamy na wierzchu bezy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko, studzimy. Przestudzoną czekoladą polewamy bezę pokrytą bitą śmietaną. Dekorujemy bakaliami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz