Uwielbiam wykorzystywać w kuchni warzywa i owoce sezonowe, a że właśnie mamy sezon na dynię...
Chleb dyniowy z konfiturą pomarańczową i cynamonem możemy śmiało jeść zamiast ciasta do kawy. Pachnie nieziemsko, ma nieco egzotyczny smak.
Składniki:
- szklanka pieczonej dyni według tego przepisu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 0,5 szklanki otrąb pszennych
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 50 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oliwy extra vergine
- pół słoika dżemu pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 duży banan
- 3 łyżki pestek z dyni (mogą być świeże z dyni wykorzystanej do pieczenia)
Dynię pieczemy jak w przepisie na sernik dyniowy i miksujemy blenderem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Podłużną formę keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy otrębami.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Podłużną formę keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy otrębami.
W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
Roztapiamy masło i wlewamy do drugiej dużej miski, dodajemy oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na drobne plasterki banana. Mieszamy razem wszystkie składniki. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy.
Masę wykładamy do przygotowanej foremki, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. godzinę (należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy w piekarniku na 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.
Przepis na podobny chleb, który był inspiracją dla mojego przepisu jest tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz