W smaku jest bardzo delikatny i kremowy - po prostu aksamitny, a to wszystko dzięki dodatkowi mleka i czekolady.
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia.
Składniki
Czekoladowy spód
- 75 g masła
- 75 g ciemnej czekolady
- 50 g cukru
- 1 duże jajko
- 60 g mąki pszennej
Masa serowa
- opakowanie (1 kg) twarogu zmielonego na serniki (polecam Pilos lub Piątnica)
- 15 dag cukru
- 100 ml mleka
- 3 tabliczki białej czekolady
- 5 jajek
- budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja
- tabliczka białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 1 dojrzały granat
Przygotowanie
Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajko, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Masa serowa
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić. Ubić ser z cukrem, następnie dodać mleko, budyń i czekoladę a na końcu jajka. Dokładnie ubić na kremową masę i wyłożyć ją na upieczony spód (masa będzie dość rzadka). Piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni C, pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Dekoracja
Rozpuścić czekoladę ze śmietanką i lekko ją ostudzić (musi pozostać płynna). Obrać granat i delikatnie wyłuskać nasionka.
Wylać czekoladę na ostudzony sernik i posypać nasionkami granatu.
Sernik najlepszy jest na drugi dzień, schłodzony w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz