niedziela, 23 października 2011

Aksamitny sernik z białą czekoladą i granatem

Ten sernik jest prosty i zawsze mi się udaje, gości więc na naszym stole dość często i w różnych wariacjach.

W smaku jest bardzo delikatny i kremowy - po prostu aksamitny, a to wszystko dzięki dodatkowi mleka i czekolady.


Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia.

Składniki

Czekoladowy spód
  • 75 g masła 
  • 75 g ciemnej czekolady 
  • 50 g cukru 
  • 1 duże jajko 
  • 60 g mąki pszennej 
Masa serowa
  • opakowanie (1 kg) twarogu zmielonego na serniki (polecam Pilos lub Piątnica)
  • 15 dag cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy bez cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja
  • tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 dojrzały granat

Przygotowanie

Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajko, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Masa serowa
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić. Ubić ser z cukrem, następnie dodać mleko, budyń i czekoladę a na końcu jajka. Dokładnie ubić na kremową masę i wyłożyć ją na upieczony spód (masa będzie dość rzadka). Piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni C, pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Dekoracja
Rozpuścić czekoladę ze śmietanką i lekko ją ostudzić (musi pozostać płynna). Obrać granat i delikatnie wyłuskać nasionka.
Wylać czekoladę na ostudzony sernik i posypać nasionkami granatu.



Sernik najlepszy jest na drugi dzień, schłodzony w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz