piątek, 14 października 2011

Ćwiczenia z podstaw dynioznawstwa, czyli zupa dyniowa z imbirem

Składniki:
ok. 40 dag dyni
3 duże ziemniaki
1 duża marchew
1 duża pietruszka
mały korzeń świeżego imbiru lub ewentualnie 2 łyżeczki suszonego
pieprz ziołowy
sól

Wszystkie warzywa wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie doprawiamy imbirem i pieprzem ziołowym i gotujemy jeszcze 5 minut. Po przestudzeniu zupę miksujemy blenderem. Przed podaniem zagotowujemy. Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami lub też udekorować bazylią.

Zupa jest rozgrzewająca. Ostry imbir równoważy słodkość dyni.


1 komentarz:

  1. Polecam najpierw warzywa poddusić na maśle (niezdrowo ale jak smacznie;)) i dopiero zalać wodą, a zamiast imbiru (nie przepadam) dodaje papryczkę chilli :D:D pychota (nie marchewkę bym dała a selera;))

    OdpowiedzUsuń