Składniki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 szklanki marchewki (startej na dużych oczkach)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
Polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
5 łyżek śmietanki 30%
Przygotowanie
Cukier ucieramy z olejem, następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo mąkę, cynamon, kakao, proszek i sodę. Do utartej masy dodajemy marchew i dokładnie mieszamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 45 minut.
Studzimy w piekarniku.
Polewa
Roztapiamy czekoladę ze śmietanką, polewamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz