niedziela, 16 października 2011

Cukinia faszerowana mięsem mielonym podana z kuskusem curry

Najlepsze cukinie to te młode, niezbyt duże. Nigdy nie kupuję wielkich egzemplarzy - zazwyczaj są suche i mają stwardniałą skórę - właściwie (po obraniu) nadają się jedynie na przetwory.

Do faszerowanej cukini będą nam potrzebne 3 sztuki średniej wielkości. Z podanych składników przygotujemy sycący obiad dla trzech osób.



Składniki

3 średniej wielkości cukinie (skóra nie może być stwardniała)
6 plasterków sera żółtego

Farsz
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
3 gałązki natki z selera
1 jajko
1 średnia cebula
chili pieprz cayenne
sól
pieprz świeżo mielony

Kuskus
pól opakowania kaszki kuskus
1,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Cukinie faszerowane
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy mięso mielone i cebulę. Opiekamy, następnie podlewamy odrobinę wodą i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Cukinie przekrawamy wzdłuż, delikatnie (aby nie przeciąć skórki) wyjmujemy miąższ, który siekamy i dorzucamy do duszącego się mięsa. W cukiniach powinno zostać po nieco mniej niż 1 cm miąższu pod skórą.
Dusimy jeszcze ok 15 min., pod koniec dodając drobno posiekaną natkę selera.
Doprawiamy mięso chili, solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Wykładamy farsz na wydrążone cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 130 stopni C na 20 minut. Pod koniec pieczenia układamy na cukini żółty ser. Pilnujemy, aby zbytnio się nie przypiekł - ma być lekko przyrumieniony.

Kuskus
Kuskus zalewamy wrzącą wodą, dodajemy curry i sól, bardzo dokładnie mieszamy.




2 komentarze: