środa, 2 listopada 2011

Zapiekanka pasterska

Prosty i smaczny domowy obiad. Koperkowe puree ziemniaczane połączone z mieloną wołowiną doprawioną pomidorowym smakiem. Na zimne i ciemne jesienne dni :-)


Składniki (dla 4 osób)

masa mięsna:
70 dag mielonej wołowiny
2 duże cebule
olej do podsmażenia mięsa
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz świeżo mielony, tymianek
2 jajka

puree:
1,5 kg ziemniaków
3 łyżki prawdziwego masła
3/4 szklanki mleka
ok. pół szklanki drobno posiekanego koperku lub pietruszki (świeże lub mrożone, nie suszone)

do posypania:
1/4 kostki masła
15 dag sera żółtego gouda


Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, obsmażamy a następnie dusimy razem z cebulą przez 15 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do przestudzenia a następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Masę mięsną przekładamy do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię.

Ziemniaki gotujemy do miękkości, do odcedzonych dodajemy mleko, masło i koperek/pietruszkę i dokładnie ubijamy na puree.
Ubite ziemniaki wykładamy na warstwę mięsa do naczynia żaroodpornego.

Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki masło i żółty ser (masło zapobiega wysuszeniu puree).

Pieczemy ok. 20 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temp. 190 stopni C.





1 komentarz: