Składniki (na blachę 24 cm)
Spód
- 200 g ciastek typu Pieguski
- 50 g masła
Sernik
- 1 kg mielonego sera
- 100 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżeczka płynnego ekstraktu z wanilii
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 gorzkie czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
oraz słoik dżemu z czarnej porzeczki (z kawałkami owoców) i 6 sztuk marcepanu w czekoladzie
Przygotowanie
Ciastka dokładnie mielimy blenderem i łączymy z miękkim masłem (zagniatamy jak kruche ciasto). Wykładamy na przygotowaną (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia) formę, wkładamy do lodówki.
Ser miksujemy z jajkami, mlekiem, ekstraktem z wanilii, cukrem, budyniem i mąką ziemniaczaną. Gotową masę delikatnie przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy jedną godzinę, studzimy (nie wyciągamy z formy).
Po wystudzeniu na sernik nakładamy dżem z czarnej porzeczki.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i odstawiamy do nasączenia na ok. 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę śmietanki (250 ml) doprowadzamy do wrzenia. Jednocześnie bardzo powoli podgrzewamy żelatynę, do całkowitego rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy pojedynczo 4-5 łyżek wrzącej śmietanki (hartujemy ją ciągle mieszając). Zahartowaną żelatynę przelewamy do śmietanki, mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, studzimy.
Po ostudzeniu czekoladowo-żelatynowej masy, ubijamy na sztywno pozostałą część śmietanki (trzymamy ją w lodówce, aby była chłodna). Łączymy masę czekoladową z ubitą śmietanką i bardzo delikatnie wykładamy na posmarowany dżemem sernik.
Odstawiamy do schłodzenia na minimum 12 godzin. Marcepanowe czekoladki siekamy i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Kroimy tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz