czwartek, 5 grudnia 2013

Sernik z czarną porzeczką i musem czekoladowym dekorowany marcepanem

Kolejny z moich eksperymentów sernikowych. Pomyślałam, że sernik z musem czekoladowym musi smakować wyśmienicie. Przy okazji znalazł się pod ręką słoik dżemu z czarnej porzeczki - i tak narodził się pomysł na to ciasto. Połączenie okazało się niezwykle udane, smakuje fantastycznie! Tym razem na "torcie" nie było "wisienki" - smak dopełnił pokrojony w kostkę marcepan, którym udekorowałam ciasto.





Składniki (na blachę 24 cm)

Spód
  • 200 g ciastek typu Pieguski
  • 50 g masła

Sernik
  • 1 kg mielonego sera
  • 100 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka płynnego ekstraktu z wanilii
  • 250 g cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus czekoladowy
  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki

oraz słoik dżemu z czarnej porzeczki (z kawałkami owoców) i 6 sztuk marcepanu w czekoladzie

Przygotowanie

Ciastka dokładnie mielimy blenderem i łączymy z miękkim masłem (zagniatamy jak kruche ciasto). Wykładamy na przygotowaną (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia) formę, wkładamy do lodówki.

Ser miksujemy z jajkami, mlekiem, ekstraktem z wanilii, cukrem, budyniem i mąką ziemniaczaną. Gotową masę delikatnie przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy jedną godzinę, studzimy (nie wyciągamy z formy).

Po wystudzeniu na sernik nakładamy dżem z czarnej porzeczki.

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i odstawiamy do nasączenia na ok. 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę śmietanki (250 ml) doprowadzamy do wrzenia. Jednocześnie bardzo powoli podgrzewamy żelatynę, do całkowitego rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy pojedynczo 4-5 łyżek wrzącej śmietanki (hartujemy ją ciągle mieszając). Zahartowaną żelatynę przelewamy do śmietanki, mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, studzimy.
Po ostudzeniu czekoladowo-żelatynowej masy, ubijamy na sztywno pozostałą część śmietanki (trzymamy ją w lodówce, aby była chłodna). Łączymy masę czekoladową z ubitą śmietanką i bardzo delikatnie wykładamy na posmarowany dżemem sernik.
Odstawiamy do schłodzenia na minimum 12 godzin. Marcepanowe czekoladki siekamy i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Kroimy tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz