poniedziałek, 29 lipca 2013

Sernik ananasowy

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie lubię jednak typowych, klasycznych serników z rodzynkami, lubię trochę poeksperymentować. Właśnie z eksperymentów wziął się przepis na sernik ananasowy. Taki sernik, dobrze schłodzony (minimum doba w lodówce) jest idealny na upalny, letni dzień. Jest bardzo kremowy, ale doskonale wyczuwalne są w nim też kawałeczki ananasa.
Wierzch sernika polałam słodką polewą z białej czekolady i słodzonego mleka i ozdobiłam podpieczonymi plasterkami ananasów.


Składniki (na okrągły sernik 24 cm)

Spód
  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła


Masa serowa
  • 1 kg sera na serniki (użyłam marki Pilos)
  • 1 szklanka słodzonego, skondensowanego mleka
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 300 g ananasów z puszki (waga po odsączeniu)

Wierzch
  • 1/3 szklanki słodzonego, skondensowanego mleka 
  • 50 g białej czekolady
  • 20 g masła
  • kilka plastrów świeżego ananasa

Przygotowanie
Herbatniki mielimy. W rondelku rozpuszczamy masło i białą czekoladę. Łączymy dokładnie ze zmielonymi herbatnikami. Pieczemy 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Ser dokładnie mieszamy mikserem z jajami i mlekiem. Dodajemy mąkę oraz ananasa, którego wcześniej dokładnie mielimy w blenderze.
Gotową masę ostrożnie przekładamy na podpieczony, przestudzony spód (robię to chochelką). Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, po czym obniżamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 20 minut.

Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu rozpuszczamy masło z czekoladą, łączymy z mlekiem i dekorujemy. Ananasa (cienkie plasterki) podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilkanaście godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz