Wierzch sernika polałam słodką polewą z białej czekolady i słodzonego mleka i ozdobiłam podpieczonymi plasterkami ananasów.
Składniki (na okrągły sernik 24 cm)
Spód
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera na serniki (użyłam marki Pilos)
- 1 szklanka słodzonego, skondensowanego mleka
- 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 300 g ananasów z puszki (waga po odsączeniu)
Wierzch
- 1/3 szklanki słodzonego, skondensowanego mleka
- 50 g białej czekolady
- 20 g masła
- kilka plastrów świeżego ananasa
Przygotowanie
Herbatniki mielimy. W rondelku rozpuszczamy masło i białą czekoladę. Łączymy dokładnie ze zmielonymi herbatnikami. Pieczemy 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Ser dokładnie mieszamy mikserem z jajami i mlekiem. Dodajemy mąkę oraz ananasa, którego wcześniej dokładnie mielimy w blenderze.
Gotową masę ostrożnie przekładamy na podpieczony, przestudzony spód (robię to chochelką). Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, po czym obniżamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 20 minut.
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu rozpuszczamy masło z czekoladą, łączymy z mlekiem i dekorujemy. Ananasa (cienkie plasterki) podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilkanaście godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz