niedziela, 30 grudnia 2012

Wariacje na temat Devil's Food Cake

 Postanowiłam nieco wzbogacić oryginalny przepis na Devil's Food Cake (jaki znajdziecie np. tutaj),  przekładając go masą krówkową i masą śmietankową z mascarpone. Ciasto pozostało bardzo, bardzo mocno czekoladowe i lekko wilgotne (dzięki dodaniu kwaśnej śmietany). Połączenie czekolady z masą krówkową i delikatną śmietankową masą jest pyszne!




Składniki (na małą okrągłą blachę 20 cm)

Ciasto
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 60 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
Do przełożenia
  • opakowanie serka mascarpone
  • 200 g masy krówkowej
  • 1/5 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Polewa i wykończenie
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek wiórek czekoladowych
  • opakowanie kandyzowanych wiśni
Przygotowanie
Czekoladę roztapiamy z kwaśną śmietaną oraz cukrem trzcinowym. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem oraz kakao. Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier oraz żółtko, ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz wodę, dokładnie ubijamy. Łączymy z masą czekoladową, ubijamy na gładką masę.
Masę przekładamy do foremki, pieczemy ok. 30 minut (sprawdzamy, czy jest upieczone patyczkiem) w temperaturze 170 stopni C.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy. Smarujemy jeden z blatów masą krówkową. Mascarpone ucieramy ze śmietanką oraz cukrem pudrem, smarujemy ten sam blat ciasta, przykładamy drugim.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, dokładnie polewamy ustawione na kratce ciasto, posypujemy wiórkami i dekorujemy wiśniami.



poniedziałek, 17 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka

Razem z moją córeczką przygotowałyśmy świąteczne niespodzianki dla rodziny i znajomych - domowej roboty ciasteczka do szybkiego przygotowania. Testowałyśmy kilka wersji przepisu zamieszczonego na stronie Bakarelli, ostatecznie udało nam się wypracować najlepszą według nas recepturę ;-)
Przygotowane mieszanki nie zawierają np. cynamonu lub też przyprawy do piernika, ale śmiało można je dodać - ciasteczka zyskają Bożonarodzeniowy aromat.
Do mieszanki, która przygotowana jest w słoiku wystarczy dodać 2 jajka i masło - i szybkie ciasteczka gotowe. Najlepsze są na drugi dzień (o ile dotrwają) bo zawarta w nich soda sprawia, że po upieczeniu twardnieją, miękną dopiero po min. kilku godzinach.




Do przygotowania jednego słoika (ok. 20 ciasteczek) potrzebujemy:
  • 1 i 1/3 filiżanki mąki tortowej
  • 1 filiżankę płatków owsianych
  • 1/2 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1/2 filiżanki białego cukru
  • 1/2 filiżanki czekolady (drobno posiekanej lub gotowych czekoladowych kuleczek do wypieków)
  • 1/2 filiżanki M&Msów
  • 1/2 filiżanki rodzynek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą i układamy na dnie słoika. Następnie warstwami układamy: płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier biały, czekoladę, M&Msy i na końcu rodzynki.
Żeby przygotować ciasteczka wystarczy rozpuścić pół kostki masła i roztrzepać 2 jajka. Następnie łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy (rękoma) i formujemy ok. 4cm kulki, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem (nie za blisko siebie). Pieczemy 20 minut w temp. 175 stopni C.