Składniki (na małą okrągłą blachę 20 cm)
Ciasto
- 70 g ciemnej czekolady
- 60 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 150 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 70 g ciemnego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
Do przełożenia
- opakowanie serka mascarpone
- 200 g masy krówkowej
- 1/5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Polewa i wykończenie
- 200 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
- 6 łyżek wiórek czekoladowych
- opakowanie kandyzowanych wiśni
Przygotowanie
Czekoladę roztapiamy z kwaśną śmietaną oraz cukrem trzcinowym. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem oraz kakao. Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier oraz żółtko, ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz wodę, dokładnie ubijamy. Łączymy z masą czekoladową, ubijamy na gładką masę.
Masę przekładamy do foremki, pieczemy ok. 30 minut (sprawdzamy, czy jest upieczone patyczkiem) w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy. Smarujemy jeden z blatów masą krówkową. Mascarpone ucieramy ze śmietanką oraz cukrem pudrem, smarujemy ten sam blat ciasta, przykładamy drugim.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, dokładnie polewamy ustawione na kratce ciasto, posypujemy wiórkami i dekorujemy wiśniami.