sobota, 25 sierpnia 2012

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Połączenie smaku pomarańczy i czekolady nie jest zaskakujące. Pomyślałam jednak, że takie mocno czekoladowe ciacho z mocną nutą pomarańczy byłoby idealne do popołudniowej kawy. No i było pyszne!
Dolna warstwa ciasta wypełniona jest intensywnie czekoladowym nadzieniem - bardzo gęstym kremem z czekolady i śmietanki. Wierzch to delikatne pomarańczowe ptasie mleczko polane galaretką. W środku mocno kakaowy biszkopt.




Składniki 
(używamy 20 cm okrągłej foremki z odpinaną obręczą)

biszkopt:
3 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masy
400 ml śmietanki
2 galaretki pomarańczowe
6 łyżek syropu pomarańczowego
2 gorzkie czekolady

Przygotowanie


  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  2. Przygotowujemy tortownicę (wykładamy spód papierem do pieczenia)
  3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
  4. Do masy jajecznej dodajemy przesianą z wysoka mąkę, proszek oraz kakao. Dokładnie mieszamy, wylewamy na tortownicę.
  5. Pieczemy 30 minut.
  6. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. Z dolnej części wybieramy ostrożnie łyżką ciasto. Uważamy, żeby nie zrobić dziury w spodzie.
  7. Czekoladę rozpuszczamy z 200 ml śmietanki. Ciepłą masą wypełniamy dolną część ciasta, przykrywamy drugim blatem.
  8. Ciasto przekładamy ponownie do foremki, zapinamy obręcz.
  9. Gotujemy 1 szklankę wody, rozpuszczamy w niej 1 galaretkę pomarańczową. 
  10. Ubijamy pozostałe 200 ml śmietanki. Dodajemy schłodzoną galaretkę i syrop pomarańczowy, zalewamy włożony do obręczy biszkopt.
  11. Ciasto wkładamy do lodówki, czekamy aż masa pomarańczowa zastygnie.
  12. Gotujemy drugą galaretkę (również tylko z 1 szklanką wody) i bardzo delikatnie, łyżką, polewamy ciasto. Schładzamy.

środa, 22 sierpnia 2012

Dżem z dyni

Wygląda i smakuje jak letnie słońce zamknięte w słoiku. W grudniu, jedzony ze świeżą chałką będzie przypominał o sierpniowych upałach. Banalnie prosty w przygotowaniu - nie może się nie udać.




Składniki
4 kg obranej, pozbawionej miąższu dyni
1 kg cukru
2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Dynię kroimy na drobne kawałki, wkładamy do garnka i podlewamy sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.
Kiedy dynia zmięknie i puści sok rozbijamy ją ubijakiem do ziemniaków. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy do momentu kiedy dżem stanie się gęsty. Pamiętamy o częstym mieszaniu.

W piekarniku w temperaturze 100 stopni wyparzamy (przez 15 minut) wcześniej umyte słoiki i wieczka. Do gorących słoików nakładamy gorący dżem, przecieramy ranty ściereczką nasączoną w spirytusie, dokładnie zakręcamy.

sobota, 18 sierpnia 2012

Torcik Nutella

Umówmy się, że kalorie nie istnieją ;-) Gdyby istniały, to ciasto miałoby ich miliard! Niestety tak to już jest z ciastami, że te najlepsze są bardzo kaloryczne. A to jedno z najlepszych czekoladowych ciast jakie miałam okazję wykonać. Ciasto pieczemy bez mąki, jego głównymi składnikami są Nutella oraz jajka. Wbrew pozorom wyrasta całkiem spore i nie ma zakalca - jest za to cudownie delikatne. Konsystencją przypomina czekoladowy mus, a smakiem wyjadaną ze słoika Nutellę :-) Oryginalny pomysł na to ciasto pochodzi od Nigelli, u mnie po drobnych modyfikacjach.




Składniki (na blachę 27 cm)

Ciasto
7 jajek (osobno żółtka i białka)
400 g (słoik) Nutelli
1 gorzka czekolada
100 g orzechów laskowych
100 g masła

Masa
2 gorzkie czekolady
200 ml śmietanki
2 łyżki whiskey
oraz 100 g orzechów laskowych

Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, przygotowujemy tortownicę. Żółtka, nutellę oraz masło ucieramy na gładką masę. Rozpuszczamy czekoladę, przestudzoną dokładnie mieszamy z masą, dodajemy orzechy laskowe. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Najpierw do masy czekoladowo jajecznej dodajemy 2 łyżki ubitej piany, a następnie powoli dodajemy resztę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy, pieczemy 40 minut, studzimy w piekarniku.

Masa
Czekolady i śmietankę rozpuszczamy, dodajemy alkohol. Polewamy wystudzone ciasto, posypujemy orzechami, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Orzechy laskowe można kupić łuskane. Ja akurat miałam je w skórkach, więc najpierw uprażyłam orzechy na patelni, a następnie ostudzone zawinęłam w ściereczkę i potrząsałam nimi dopóki skórki się wyłuszczyły. Wyłuskanymi orzechami posypałam ciasto.

niedziela, 12 sierpnia 2012

Letni deser z mango i melona

Do przygotowania tego bardzo lekkiego, owocowego deseru potrzebujemy dojrzałe i soczyste mango oraz melon miodowy. Dzięki dodaniu cynamonu deser staje się bardziej aromatyczny. Musimy jednak przygotować go minimum 3 godziny przed podaniem, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony.



Składniki (dla 2 osób)

1 duże soczyste dojrzałe mango
1/2 melona miodowego
1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżeczki cukru waniliowego

truskawki i mięta do dekoracji

Przygotowanie
Mango obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Blenderem ucieramy kawałki mango z jogurtem naturalnym. Dodajemy cynamon oraz cukier waniliowy, mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem wycinamy kulki z melona, układamy na wierzchu deseru. Dekorujemy mietą i truskawkami.

niedziela, 5 sierpnia 2012

Kurczak w imbirze

Inspiracją był dla mnie ten przepis Marthy Stewart, jak zwykle nieco przeze mnie zmodyfikowany. Ciekawy i dość ostry smak to bardzo proste danie zawdzięcza imbirowi, czosnkowi, sosowi sojowemu i dużej ilości cebuli.



Składniki

2 filety z kurczaka
1 bardzo duża cebula (lub 2 mniejsze)
1/3 filiżanki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu winnego
1 korzeń świeżego imbiru (dość spory)
3 ząbki czosnku
pół filiżanki świeżego, drobno posiekanego szczypiorku.
pieprz

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie ok. 8 minut. Cebulę siekamy w piórka, czosnek rozgniatamy, imbir obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy do podsmażonego kurczaka i dusimy. Po 3-4 minutach wlewamy wymieszany sos sojowy z octem winnym i cukrem. Dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy pieprzem, na koniec dodajemy drobno posiekany szczypiorek.

środa, 1 sierpnia 2012

Dynia w marynacie miodowo-korzennej i occie

Pierwsze dynie za płoty ;-) Zaczynamy sezon dyniowy! Tym razem zamiast ciast i zup zaczęłam od marynat. Zamiast standardowej i popularnej dyni w occie lekko zmodyfikowany przepis na dynię w korzenno-miodowej marynacie.



Składniki (na 7 słoików 0,6 litra)
1 duża dynia

oraz

6 szklanek wody
1 i 1/3 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
10 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
2 laski cynamonu

Dynię obieramy ze skóry i usuwamy dokładnie pestki i gąbczasty miąższ. Kroimy w kostkę i wkładamy do wymytych słoików.

Wszystkie składniki zalewy łączymy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i wrzącym wywarem zalewamy słoiki. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 20 minut.