czwartek, 21 czerwca 2012

Migdałowe naleśniki z amaretto

Przepis na naleśniki pochodzi z książki "Kuchnia hiszpańska. Podróże kulinarne", który nieco zmodyfikowałam. Nie zmieniałam jednak przepisu na ciasto - jest idealne, w sam raz słodkie i delikatne. Do masy serowej dodałam zmielone migdały i amaretto, przez co ma bardzo intensywny, migdałowy smak.


Składniki

Ciasto (na ok. 8 naleśników)
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru pudru
3 jajka
30 g masła
1 szklanka mleka

Nadzienie
2 serki homogenizowane waniliowe
2 duże łyżki mielonych migdałów
3 łyżki amaretto
1 łyżka cukru pudru

oraz 4 łyżki uprażonych migdałów i odrobina cukru pudru do dekoracji.

Przygotowanie
Masło roztapiamy. Jajka ubijamy na jednolitą masę. Łączymy masło i jajka z przesianą mąką, mlekiem oraz cukrem pudrem (ma powstać nam masa o konsystencji śmietany). Odstawiamy na minimum pół godziny i smażymy cienkie naleśniki na patelni teflonowej (bez tłuszczu).

Wszystkie składniki nadzienia łączymy aby otrzymać masę o jednolitej konsystencji.  Nakładamy masę na naleśniki, zawijamy, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.

niedziela, 17 czerwca 2012

Domowe hamburgery z kapustą - wersja light

O hamburgerach na liściach kapusty pisała w ostatnim Newsweeku Magda Gessler. Zainspirowana jej przepisem wzięłam się za własną wersję. To zaskakujące jak pyszne (i zdrowe) są hamburgery bez wielkiej buły i nie obsmażane na tłuszczu!




Składniki (na 6 hamburgerów)

400 gram mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
1 jajko
pół bułki kajzerki
pół szklanki mleka
4 ząbki czosnku (użyłam młodego, polskiego)
świeże listki oregano
sól, pieprz

oraz

12 liści młodej kapusty
2 pomidory
1 cebula biała
6 małych łyżeczek majonezu
6 listków sałaty
3 ogórki konserwowe

Przygotowanie

Oddzielamy 12 liści kapusty i myjemy. Umyte wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy 3 minuty.
Bułkę namaczamy w mleku i dokładnie rozdrabniamy. Łączymy z mięsem mielonym, jajkiem, rozgniecionym czosnkiem, posiekanym oregano i przyprawiamy.
Z masy mięsnej formujemy kulki i układamy na grillu (ja żyłam elektrycznego, więc kładłam prosto na blachę). Grillujemy ok. 10 minut.

Z liści kapusty formujemy "bułeczki". Układamy na nich po listku sałaty, smarujemy łyżeczką majonezu. Na majonez układamy hamburgera, następnie pomidory, cebulę i ogórki konserwowe. Na wierzch układamy drugą "bułeczkę" z kapusty.


A dla tych, którzy wolą wersję bardziej tradycyjną, pozostają białe bułki, podrumienione na złoto w piekarniku/ na grillu :-)


niedziela, 10 czerwca 2012

Grillowany pstrąg z ziołami i ratatouille

Kolejne danie idealne na sezon grillowy (który w naszym domu tak naprawdę trwa cały rok ze względu na elektryczny grill, który jakiś czas temu kupiliśmy). Pstrąg, którego przygotowałam grillowany jest z aromatycznym masłem ziołowym, nadającym mu fantastyczny aromat. Mięta, tymianek i oregano - wszystkie zioła świeże, zerwane wprost z ogródka, a na dokładkę kilka ząbków czosnku. Do tego lekkie i nie mniej aromatyczne francuskie ratatouille. Idealny niedzielny obiad.


Pstrąg (na 2 osoby)

2 spore pstrągi (najlepiej wypatroszone)
4 łyżki dobrego masła
garść ziół (koniecznie świeżych)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, cytryna

Masło, zioła i rozgnieciony czosnek wkładamy do blendera i ucieramy. W powstałym maśle ziołowym powinny być widoczne spore kawałki ziół (nie ucieramy na jednolitą papkę).
Wypatroszonego pstrąga faszerujemy masłem ziołowym, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pstrąga zawijamy w folię żaroodporną jak cukierka - staramy się tak przygotować do grillowania, aby w jego trakcie masło nie wyciekało z paczuszki.
Długość grillowania zależy od grilla (elektryczny, tradycyjny). Na elektrycznym zajmuje to ok. 20 minut.

Ratatouille (na 2 osoby)

1 spora cukinia
1 bakłażan
1 kubek passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Cukinię i bakłażana kroimy na 5 mm plastry. Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek rozgniatamy, następnie wrzucamy na passatę i mieszamy. Następnie dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy (danie powinno być dość ostre).
Na doprawionej passacie układamy na przemian bakłażan i cukinię. Polewamy łyżką oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i zapiekamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 40 minut (temperatura ok. 180 stopni C).

sobota, 9 czerwca 2012

Tort czekoladowy z kulkami Maltesers

Bardzo mocno czekoladowy tort, który swój efektowny wygląd zawdzięcza czekoladowym kulkom Maltesers. Tort należy mocno schłodzić przed podaniem, przez co najmniej kilka godzin. Pyszny i baaardzo czekoladowy :-)


Składniki

Ciasto
2/3 szklanki mąki tortowej pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao

Masa czekoladowa
3 gorzkie czekolady
2 serki mascarpone

oraz 3 opakowania Maltesers do dekoracji (ok. 300g)

Przygotowanie
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy z białkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzoną ubijamy z serkiem mascarpone.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na połowę, smarujemy masą i ozdabiamy maltesers.