A właściwie to wariacje na temat kurczaka Gong Bao. Zmodyfikowany przeze mnie przepis jest mniej ostry i zawiera cukinię. Generalnie bardzo, bardzo smaczne danie :-)
Składniki
2 piersi z kurczaka
1 średnia cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
150 g orzeszków ziemnych niesolonych
3 cm korzenia świeżego imbiru
Marynata do mięsa
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka wody
pół łyżeczki soli
Sos
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka octu winnego (np. jabłkowego)
4 łyżki wody
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
odrobina chili do smaku
Przygotowanie
Mięso kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy i zalewamy nią kurczaka. Odstawiamy na pół godziny.
Czosnek i imbir kroimy na bardzo drobną kosteczkę (można nawet zmiksować blenderem). Cebulę kroimy na średniej wielkości kawałki, a cukinię na drobne słupki.
Na rozgrzany olej (jak najmniejszą ilość) wrzucamy zamarynowanego kurczaka i obsmażamy. Następnie dodajemy cukinię, cebulę, czosnek i imbir i dusimy minimum 15 minut.
Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki sosu i dodajemy do mięsa i warzyw. Na samym końcu dodajemy orzeszki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Podajemy z ryżem.
czwartek, 22 grudnia 2011
czwartek, 15 grudnia 2011
Tort wiśniowy powlekany marcepanem
Wiśnie spędziły ostatnich kilka miesięcy pływając sobie w spirytusie, co ewidentnie wyszło im na dobre ;-) Trzeba bardzo uważać przy pieczeniu, bo zjedzenie kilku takich wiśni może być ryzykowne dla ukończenia tortu!
Wiśniom bardzo służy towarzystwo marcepanu (który zabarwiłam na kolor brązowy) oraz masy czekoladowej.
Tort ozdobiłam w stylu angielskim, został przygotowany z okazji imienin. Dodatkowo sprzeniewierzyłam się swoim zasadom i dodałam do ciasta proszek do pieczenia i ... wyszło świetne :-)
Składniki
Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru (może być zwykły, ale lepiej dodać drobny do wypieków)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowo-wiśniowa
3 mleczne czekolady
2 opakowania serka mascarpone
słoik wiśni w spirytusie (ilość wiśni zależy od naszych preferencji, ja polecam duży słoik)
Do obłożenia
masa maślana:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania masy marcepanowej (po 100 g)
barwnik spożywczy
a także: cukrowe kuleczki, masa cukrowa na ozdoby
Wykonanie
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i ubijamy powoli na jednolitą masę. Powoli dosypujemy przesianą dwukrotnie mąkę z proszkiem i mieszamy.
Wylewamy na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C.
Masa czekoladowo-wiśniowa
Czekoladę roztapiamy i studzimy. Ubijamy serek mascarpone i stopniowo dodajemy do niego czekoladę. Następnie do masy dodajemy odcedzone wiśnie i delikatnie mieszamy.
Masa maślana
ubijamy masło a następnie dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty i na dwóch z nich rozsmarowujemy masę czekoladowo-wiśniową. Przykładamy trzeci blat i cały tort smarujemy z zewnątrz masą maślaną. Na grubej warstwie masy maślanej będzie nam łatwiej ułożyć marcepan.
Posmarowany tort wkładamy do lodówki na minimum pół godziny i pozwalamy masie maślanej stężeć.
Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy marcepan, dodajemy do niego wybrany barwnik spożywczy i zagniatamy. Następnie masę marcepanową rozwałkowujemy dokładnie na duży płat (żeby nie przyklejał się podsypujemy go skrobią ziemniaczaną). Układamy na torcie i dokładnie wygładzamy. Dekorujemy :-)
Wiśniom bardzo służy towarzystwo marcepanu (który zabarwiłam na kolor brązowy) oraz masy czekoladowej.
Tort ozdobiłam w stylu angielskim, został przygotowany z okazji imienin. Dodatkowo sprzeniewierzyłam się swoim zasadom i dodałam do ciasta proszek do pieczenia i ... wyszło świetne :-)
Składniki
Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru (może być zwykły, ale lepiej dodać drobny do wypieków)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowo-wiśniowa
3 mleczne czekolady
2 opakowania serka mascarpone
słoik wiśni w spirytusie (ilość wiśni zależy od naszych preferencji, ja polecam duży słoik)
Do obłożenia
masa maślana:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania masy marcepanowej (po 100 g)
barwnik spożywczy
a także: cukrowe kuleczki, masa cukrowa na ozdoby
Wykonanie
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i ubijamy powoli na jednolitą masę. Powoli dosypujemy przesianą dwukrotnie mąkę z proszkiem i mieszamy.
Wylewamy na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C.
Masa czekoladowo-wiśniowa
Czekoladę roztapiamy i studzimy. Ubijamy serek mascarpone i stopniowo dodajemy do niego czekoladę. Następnie do masy dodajemy odcedzone wiśnie i delikatnie mieszamy.
Masa maślana
ubijamy masło a następnie dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty i na dwóch z nich rozsmarowujemy masę czekoladowo-wiśniową. Przykładamy trzeci blat i cały tort smarujemy z zewnątrz masą maślaną. Na grubej warstwie masy maślanej będzie nam łatwiej ułożyć marcepan.
Posmarowany tort wkładamy do lodówki na minimum pół godziny i pozwalamy masie maślanej stężeć.
Jeżeli chcemy uzyskać kolorowy marcepan, dodajemy do niego wybrany barwnik spożywczy i zagniatamy. Następnie masę marcepanową rozwałkowujemy dokładnie na duży płat (żeby nie przyklejał się podsypujemy go skrobią ziemniaczaną). Układamy na torcie i dokładnie wygładzamy. Dekorujemy :-)
środa, 7 grudnia 2011
Pomarańczowe taglioline z kurczakiem i kaparami
W ramach testowania nowości kulinarnych zakupiłam ostatnio włoski makaron taglioline (wstążeczki) o smaku pomarańczowym. Makaron rzeczywiście jest bardzo aromatyczny i smaczny, ma mocny pomarańczowy kolor i smak. Zastanawiałam się, z czym go podać i doszłam do wniosku, że najlepiej jego słodkawy smak złamią kapary. Do tego kurczak duszony na oliwie i zioła prowansalskie. Pycha :-)
Składniki
1 duża pierś z kurczaka
250 g makaronu taglioline (pomarańczowego)
zioła prowansalskie
3 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach solimy i dodajemy zioła prowansalskie, dusimy jeszcze kilka minut.
Na osoloną wrzącą wodę wrzucamy makaron. Zwracamy uwagę na czas gotowania - ten makaron gotuje się bardzo szybko i łatwo go rozgotować.
Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Dodajemy kurczaka i kapary.
Do przygotowania dania użyłam tego makaronu:
Składniki
1 duża pierś z kurczaka
250 g makaronu taglioline (pomarańczowego)
zioła prowansalskie
3 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach solimy i dodajemy zioła prowansalskie, dusimy jeszcze kilka minut.
Na osoloną wrzącą wodę wrzucamy makaron. Zwracamy uwagę na czas gotowania - ten makaron gotuje się bardzo szybko i łatwo go rozgotować.
Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Dodajemy kurczaka i kapary.
Do przygotowania dania użyłam tego makaronu:
Kolorowe babeczki
Delikatne cytrynowe babeczko-muffiny ozdobione kolorową masą i koralikami cukrowymi. Szybkie, łatwe i wesołe :-)
Składniki
babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 g masła
5 łyżek cukru
pół buteleczki aromatu cytrynowego
masa:
175 g (pół opakowania) serka mascarpone
1 biała czekolada
barwnik spożywczy
do dekoracji:
kolorowe kuleczki, czekoladowe gwiazdki itp.
Przygotowanie
babeczki:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe składniki mieszamy łyżką w misce i dodajemy przestudzone masło. Wlewamy do 3/4 wysokości do papilotek na muffinki i wkładamy do formy muffinkowej. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Studzimy.
masa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie miksujemy na gładką masę z serkiem i dodajemy barwnik spożywczy (ilość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać).
Jeżeli masa po zmiksowaniu będzie lekko płynna, wkładamy ją do lodówki i pozwalamy stężeć. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.
Składniki
babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 g masła
5 łyżek cukru
pół buteleczki aromatu cytrynowego
masa:
175 g (pół opakowania) serka mascarpone
1 biała czekolada
barwnik spożywczy
do dekoracji:
kolorowe kuleczki, czekoladowe gwiazdki itp.
Przygotowanie
babeczki:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe składniki mieszamy łyżką w misce i dodajemy przestudzone masło. Wlewamy do 3/4 wysokości do papilotek na muffinki i wkładamy do formy muffinkowej. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Studzimy.
masa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie miksujemy na gładką masę z serkiem i dodajemy barwnik spożywczy (ilość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać).
Jeżeli masa po zmiksowaniu będzie lekko płynna, wkładamy ją do lodówki i pozwalamy stężeć. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)