wtorek, 25 października 2011

Proste i szybkie domowe sushi z łososiem

Kiedyś, gdy studiowałam poza Polską zaprzyjaźniłam się z ludźmi z Japonii, którzy bardzo często przyrządzali takie sushi. Nie jest to typowe sushi z surową rybą, ale bardzo smaczne, szybkie i do tego tanie.





Z podanych składników przygotujemy sushi dla 3 osób

Składniki

250 g ryżu do sushi (nie używamy zwykłego ryżu)
5 listków sushi nori (sprasowanych alg morskich)
avokado (lub ogórek)
biały serek do smarowania (np. Philadelphia)
100 g łososia wędzonego

Przygotowanie

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15 minut), zalewając go wodą w proporcji 1:1. Pod koniec gotowania należy ryż bardzo często mieszać, aby się nie przypalił (ryż do sushi jest bardzo kleisty). Po ugotowaniu ryż studzimy.

Listek alg morskich układamy na macie bambusowej (na you tube znajduje się wiele tutoriali uczących jak rolować sushi za pomocą maty).

Avokado (ogórka) kroimy na słupki, łososia tniemy na paseczki.

Na listku alg układamy warstwę ryżu, pozostawiając odrobinę pustej przestrzeni na bokach. Następnie na jednym z końców układamy serek, avokado (które możemy zastąpić ogórkiem) oraz kawałki łososia.

Rolujemy sushi, a następnie ostrym nożem tniemy na kawałki grubości ok. 1 cm. Podajemy z sosem sojowym.

Tort kokosowo-czekoladowy

Kolejny tort "na specjalne zamówienie" - tym razem 30 rocznica ślubu moich rodziców.
Postanowiłam upiec dla nich tort kokosowo-czekoladowy i udekorować go w stylu angielskim.
Tort jest bardzo delikatny i niezbyt słodki (nie licząc lukru, którym został powleczony). Idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi masami.



Składniki

Biszkopt (blacha o średnicy 25 cm)

6 dużych jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa
1 opakowanie 250 g serka mascarpone 
6 kopiatych dużych łyżek kokosu
1 tabliczka białej czekolady
6 łyżek śmietanki 30%

Masa czekoladowa
1 opakowanie 250 g serka mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 duże łyżki kakao
6 łyżek śmietanki 30%

Przygotowanie

Biszkopt przygotowujemy dokładnie tak, jak w tym przepisie (z tą różnicą, że tutaj podane są składniki na mniejszą blachę).

Masa kokosowa
Roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej i studzimy. Ucieramy serek mascarpone (2 minuty), dodajemy wiórki kokosowe i przestudzoną czekoladę, miksujemy 2 minuty.

Masa czekoladowa
Roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej ze śmietanką, studzimy. Ubijamy serek mascarpone (2 minuty), dodajemy kakao oraz czekoladę i miksujemy 2 minuty.


Upieczony biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy przygotowanymi masami. Jeżeli nie chcemy dekorować ciasta w stylu angielskim, ucieramy dodatkową porcję masy (czekoladową lub kokosową), tak jak w podanym wyżej przepisie i smarujemy nią tort.



niedziela, 23 października 2011

Marchewkowe pole na stole, czyli ciasto marchewkowe

Pyszne, cynamonowe ciasto z marchewką. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Trochę możemy już poczuć w nim zbliżające się powoli święta ;-)



Składniki

1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 szklanki marchewki (startej na dużych oczkach)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao

Polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
5 łyżek śmietanki 30%

Przygotowanie

Cukier ucieramy z olejem, następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo mąkę, cynamon, kakao, proszek i sodę. Do utartej masy dodajemy marchew i dokładnie mieszamy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 45 minut.
Studzimy w piekarniku.

Polewa
Roztapiamy czekoladę ze śmietanką, polewamy ciasto.

Aksamitny sernik z białą czekoladą i granatem

Ten sernik jest prosty i zawsze mi się udaje, gości więc na naszym stole dość często i w różnych wariacjach.

W smaku jest bardzo delikatny i kremowy - po prostu aksamitny, a to wszystko dzięki dodatkowi mleka i czekolady.


Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia.

Składniki

Czekoladowy spód
  • 75 g masła 
  • 75 g ciemnej czekolady 
  • 50 g cukru 
  • 1 duże jajko 
  • 60 g mąki pszennej 
Masa serowa
  • opakowanie (1 kg) twarogu zmielonego na serniki (polecam Pilos lub Piątnica)
  • 15 dag cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy bez cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja
  • tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 dojrzały granat

Przygotowanie

Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajko, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Masa serowa
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić. Ubić ser z cukrem, następnie dodać mleko, budyń i czekoladę a na końcu jajka. Dokładnie ubić na kremową masę i wyłożyć ją na upieczony spód (masa będzie dość rzadka). Piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni C, pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Dekoracja
Rozpuścić czekoladę ze śmietanką i lekko ją ostudzić (musi pozostać płynna). Obrać granat i delikatnie wyłuskać nasionka.
Wylać czekoladę na ostudzony sernik i posypać nasionkami granatu.



Sernik najlepszy jest na drugi dzień, schłodzony w lodówce.


środa, 19 października 2011

Pieczarki z farszem i czarnymi oliwkami zapiekane z serem

Pyszne pieczone pieczarki z mięsem i czarnymi oliwkami. Świetne na lunch i na kolację. Bardzo proste do przygotowania!

Z podanych składników przygotujemy 2 duże porcje.



Składniki
ok. 25 pieczarek (różnej wielkości)
pół dużej cebuli
15 dag mięsa mielonego (najlepiej indyczego)
natka pietruszki lub selera
3 kopiate łyżki bułki tartej
ok. 20 czarnych oliwek
20 g bardzo drobno tartego twardego sera (ja użyłam Gratino)
pieprz świeżo mielony
sól

Przygotowanie
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażamy mięso i cebulkę bardzo drobno roztartą blenderem. Podlewamy odrobinę wodą i dusimy ok. 10 minut.
Odkrawamy nóżki pieczarek i miksujemy je w blenderze.
Dodajemy zmiksowane pieczarki do mięsa i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pieprz (duuużo - będą wtedy odpowiednio ostre) oraz sól. Wyłączamy, dorzucamy posiekane w drobne paseczki czarne oliwki i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i nakładamy farsz do kapeluszy pieczarek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie pieczarki posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C na 15 minut (należy sprawdzić, czy pieczarki są miękkie).

Przed podaniem posypujemy natką.

niedziela, 16 października 2011

Cukinia faszerowana mięsem mielonym podana z kuskusem curry

Najlepsze cukinie to te młode, niezbyt duże. Nigdy nie kupuję wielkich egzemplarzy - zazwyczaj są suche i mają stwardniałą skórę - właściwie (po obraniu) nadają się jedynie na przetwory.

Do faszerowanej cukini będą nam potrzebne 3 sztuki średniej wielkości. Z podanych składników przygotujemy sycący obiad dla trzech osób.



Składniki

3 średniej wielkości cukinie (skóra nie może być stwardniała)
6 plasterków sera żółtego

Farsz
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
3 gałązki natki z selera
1 jajko
1 średnia cebula
chili pieprz cayenne
sól
pieprz świeżo mielony

Kuskus
pól opakowania kaszki kuskus
1,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Cukinie faszerowane
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy mięso mielone i cebulę. Opiekamy, następnie podlewamy odrobinę wodą i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Cukinie przekrawamy wzdłuż, delikatnie (aby nie przeciąć skórki) wyjmujemy miąższ, który siekamy i dorzucamy do duszącego się mięsa. W cukiniach powinno zostać po nieco mniej niż 1 cm miąższu pod skórą.
Dusimy jeszcze ok 15 min., pod koniec dodając drobno posiekaną natkę selera.
Doprawiamy mięso chili, solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Wykładamy farsz na wydrążone cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 130 stopni C na 20 minut. Pod koniec pieczenia układamy na cukini żółty ser. Pilnujemy, aby zbytnio się nie przypiekł - ma być lekko przyrumieniony.

Kuskus
Kuskus zalewamy wrzącą wodą, dodajemy curry i sól, bardzo dokładnie mieszamy.




sobota, 15 października 2011

Tort truskawkowo-krówkowy dekorowany w stylu angielskim

Tort na specjalne zamówienie 9-latki, zatem wnętrze i zewnętrze dostosowane do gustów jubilatki ;-)
Miało być słodko, różowo i koniecznie z Hello Kitty :-)

Tort jest bardzo delikatny dzięki temu, że masy oparte są na serku mascarpone. Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia - jego sekret tkwi w długości ubijania ;-)


Składniki (na dużą okrągłą blachę)

Biszkopt

8 jajek
320 g cukru pudru
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej


Masa krówkowa
1 puszka (400g) masy krówkowej
1 opakowanie serka mascarpone (najlepiej marki Piątnica)

Masa truskawkowa
400 g truskawek
1 opakowanie serka mascarpone (najlepiej marki Piątnica)
ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru

Do nasączenia
1/3 cytryny
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
kieliszek rumu

Przygotowanie biszkoptu
Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy jajka z lodówki (mają mieć temperaturę pokojową).
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1/2 cukru pudru oraz żółtka z 1/2 cukru pudru (minimum 8 minut).
Następnie delikatnie mieszamy oraz dodajemy przesianą dwukrotnie mąkę.

Wylewamy ciasto na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia (uwaga: nie smarujemy boków tortownicy, bo ciasto może wtedy opaść).

Wkładamy do nagrzanego do  180 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po zakończeniu pieczenia tort pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Przełożenie
Wystudzony tort dzielimy na trzy części. Ponczujemy wodą z rumem i wyciśnietą cytryną.
Ucieramy serek mascarpone i miksujemy go z masą krówkową, rozsmarowujemy na pierwszym blacie.
To samo powtarzamy z truskawkami.


Dekoracja
Ja dekoruję lukrami cukrowymi według tzw. stylu angielskiego. Tort będzie równie pyszny, jeżeli pokryje się go masą krówkową wymieszaną z mascarpone, a następnie posypie startą czekoladą.

Najlepiej tort przygotować dzień przed podaniem - masy nabiorą odpowiedniej konsystencji i smaku.


piątek, 14 października 2011

Chleb dyniowo-pomarańczowy z nutą cynamonu


Uwielbiam wykorzystywać w kuchni warzywa i owoce sezonowe, a że właśnie mamy sezon na dynię...
Chleb dyniowy z konfiturą pomarańczową i cynamonem możemy śmiało jeść zamiast ciasta do kawy. Pachnie nieziemsko, ma nieco egzotyczny smak.

Składniki:
  • szklanka pieczonej dyni według tego przepisu
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine 
  • pół słoika dżemu pomarańczowego
  • 2 jajka 
  • 1 duży banan 
  • 3 łyżki pestek z dyni (mogą być świeże z dyni wykorzystanej do pieczenia)




Dynię pieczemy jak w przepisie na  sernik dyniowy i miksujemy blenderem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Podłużną formę keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy otrębami.

W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
Roztapiamy masło i wlewamy do drugiej dużej miski, dodajemy oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na drobne plasterki banana. Mieszamy razem wszystkie składniki. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy. 

Masę wykładamy do przygotowanej foremki, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. godzinę (należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy w piekarniku na 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.

Przepis na podobny chleb, który był inspiracją dla mojego przepisu jest
tu.



Muffiny cynamonowe z daktylami i rumowymi rodzynkami

Pyszne, pachnące cynamonem. Idealne do przedpołudniowej kawy :-)

100 g daktyli
100 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
rum do namoczenia rodzynek
450 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
130 g stopionego masła
szczypta soli
2 jajka
1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia rodzynki zalewamy rumem.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C, formę do muffinek smarujemy roztopionym masłem.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon oraz posiekane drobno daktyle, namoczone rodzynki i migdały. Robimy dołek pośrodku.

W drugiej misce rozbijamy jajka z mlekiem, wlewamy do dołka w misce z suchymi składnikami, dodajemy masło i szybki mieszamy. Masa powinna pozostać grudkowata.

Wkładamy ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.

Pieczemy ok. 30 minut - sprawdzamy wykałaczką czy pozostaje sucha. Po 5 minutach od zakończenia pieczenia muffinki wyciągamy na talerz - inaczej będzie je trudno wyciągnąć.

Świetnie smakują z powidłami śliwkowymi.

Dyniowo-sernikowy zawrót głowy

Sernik dyniowy


Ten sernik podpatrzyłam na Kwestii Smaku. Jest genialny! Chylę czoła przed autorką przepisu. Na swoje potrzeby przepis lekko zmodyfikowałam, ale myślę, że sernik na tym nie stracił.
Sernik jest bardzo delikatny, ma posmak dyni. Spód jest mocno czekoladowy, sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Na wierzchu warstwa delikatnej śmietanki, dżem pomarańczowy i niesamowity sos toffee!




Masa serowa: 
 1 szklanka puree z pieczonej dyni*
 1 kg twarogu na serniki (polecam Piątnicę)
 6 jajek 
 1 i 1/2 szklaki słodzonego mleka skondensowanego 
 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej 
 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 
 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 

* dynię kroimy na kawałeczki ok. 2 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy do miękkości (w moim piekarniku elektrycznym zajęło mi to ok. pół godziny w temperaturze 200 C). Następnie dynię studzimy i blenderem miksujemy na jednolitą masę


Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: 
 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% 
 3 łyżki cukru pudru
 pół słoika dżemu pomarańczowego 
 3 łyżki wody 

Czekoladowy spód: 


 75 g masła 
 75 g ciemnej czekolady 
 50 g cukru 
 2 małe jajka 
 60 g mąki pszennej 

Sos toffee: 

 pół szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36% 
 3 kopiate łyżki brązowego cukru 
 3 łyżki masła


Przygotowanie:
 

Masa serowa: Wymieszać w dużej misce wymieszać (najlepiej mikserem) wszystkie składniki na masę serową: puree z dyni, ser, jajka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon. Odstawić na czas przygotowania spodu.
Dno tortownicy (małej, około 24 cm) wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz, obciąć nadmiar papieru.  Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Czekoladowy spód: Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.

Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Ostudzony sernik wstawić do lodówki, bez obręczy tortownicy, bez przykrycia, na całą noc.

Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Polewać wystudzony sernik.






        Ćwiczenia z podstaw dynioznawstwa, czyli zupa dyniowa z imbirem

        Składniki:
        ok. 40 dag dyni
        3 duże ziemniaki
        1 duża marchew
        1 duża pietruszka
        mały korzeń świeżego imbiru lub ewentualnie 2 łyżeczki suszonego
        pieprz ziołowy
        sól

        Wszystkie warzywa wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie doprawiamy imbirem i pieprzem ziołowym i gotujemy jeszcze 5 minut. Po przestudzeniu zupę miksujemy blenderem. Przed podaniem zagotowujemy. Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami lub też udekorować bazylią.

        Zupa jest rozgrzewająca. Ostry imbir równoważy słodkość dyni.